Tumma på reglerna

Så, nu skriver hon om tummar igen. Om hon bara kunde låta bli. Men nej, det kanske hon inte kan, eller är det någon som vet det bättre än jag själv? Kanske har jag nyss fått ut tummen från ett sämre ställe och fått lust att använda mina övriga fingrar till att skriva. Så kanske det var. Eller inte.

Vi får alla tycka precis vad vi vill. Härligt att man får det, men behöver alla veta vad alla tycker och tänker?  Bara för att det går, för att man får?

Olikheter är väl en sak som vi alla har gemensamt, hur paradoxalt det än låter. Både till utseende och sätt. Vi kommer från olika ställen, med olika värderingar, synsätt , bakgrund och vanor. Vi beter oss olika, tycker olika och vill olika. En del har städmani, en del städar aldrig eller bara åt andra. En del rensar i röran och hittar sig själva. Andra hittar kanske andra men aldrig sig själva. På gott och ont. Vissa är elaka, medan andra tycker de är snälla. Vem avgör?

Respekt för varandras olikheter  innebär ansvar. Känner personligen tacksamhet över att det t ex finns trafikregler, även om jag har full respekt för att även dessa kan tolkas individuellt. Regelverk borde ibland stavas med ä, strax före r-et, som också borde stavas med ä som i ärr.

Pressetiska regler. Är det någon som känner till dessa? Jag har vid flera tillfällen bevittnat med egna ögon, sinnen och normal läskunnighet att även vanliga dagstidningar tummar på dessa. Den som inte känner till vad vad pressens publicitetsregler innebär kan googla och läsa på. Använd pekfingret om du inte är så haj på datorer, be en vän, eller kontakta närmaste bibliotek, låna en bok och läs.

Ge någon fingret om det är så du känner, men så länge det inte är tummen kan du först tänka över möjligheten att låta bli. Håll fingrarna i styr, använd tummen på rätt håll och krama varandra i trafiken, också. Tycker jag.

 

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Opus morale

Vi är många som tycker nu för tiden. Eller vad tycker du? Är det för många? Eller kanske för få? Du kanske inte har någon åsikt, kanske tycker du rent av att det inte är något att skriva om.

Kanske tycker du något och uttrycker det. Eller håller tyst. Oavsett, finns alltid risken att någon annan inte tycker om det du tycker, eller inte ens tycker om att du tycker något överhuvudtaget. Att tycka är något helt naturligt för en människa, det kommer av sig självt, nästan reflexmässigt. Men att uttrycka det är något vi alla bör göra med respekt och hänsyn.

Själv tänker jag nu både tycka, skriva och uttrycka min förundran över varför offentlig smutskastning och hån av andra människor accepteras? Jag undrar inte vem som accepterar det, det syns alltför tydligt på sociala medier. Om uttrycket  “den som tiger instämmer” skulle vara sant, skulle ingen av oss gå fri.  Skulle alla agera hade ingen fått något annat gjort än att via dator eller mobil tycka och trycka hela dagarna, för att försöka få stopp på smutskastningen. Den som tiger kan både instämma, tycka om och tycka precis vad som helst. Tycka vad man vill om det, men så ligger det till. Kanske har många missförstått detta och tror att alla måste “prata” i mun på varandra och skrika ut sina åsikter överallt, bara för att det går?

Tala är silver, tiga är guld. En sanning med stor modifikation. Många säger det de tycker och kanske säger lika många, eller kanske ännu fler emot det på sociala medier, men kanske inte alls i “verkligheten”… Många tummar upp och många ned åt saker som egentligen borde generera ett pekfinger rakt mot sig själv, i stället. En del får tycka, men inte andra enligt några, åtminstone inte om det inte tycks likadant som det man själv tycker. Stavas dubbelmoral. Kanske tycker du något annat, det vet ju inte jag.

Jag skulle vilja återuppliva betydelsen, innebörden och användandet av en numera mycket sällsynt företeelse: respekt.  Tänker att jag åtgärdar min beskärda del av detta genom att låta bli att bete mig respektlöst mot någon och att låta bli att aktivt hålla med någon som på något sätt smutskastar. Vi kastar ju inte sten, för vi vet att det sårar. Fysiskt. Det går alltså att hålla fingrarna i styr och behandla världen och alla/allt som finns i den med respekt. Prova.

Ingen kan göra allt, men alla kan låta bli.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Posted in Uncategorized | 2 Comments

Syns inte, finns inte

Syns inte, finns inte. Så skrek vildvittrorna i Ronja Rövardotter.

En bild säger mer än tusen ord, sägs det. Själv tänker jag ofta att tusen bilder inte kan säga ens hälften av vad som skulle kunna sägas i ord. Hur en bild tolkas kan vara högst personligt. Ett exempel på detta var när någon sa ”så ledsen du ser ut på den bilden”. Ja, så var det nog. Då. På en annan bild ler jag. ”Du ser alltid så glad ut”, sa någon då. 

En gång satt en vän till mig, ledsen inombords och funderade. ”Vad fan är du så glad för? Du är ju alltid glad.” Sa en förbipasserande bekant.

En bild är inte representativ för hela verkligheten, det förstår nog de flesta. Men alla är vi stillbilder, ögonblicksbilder som susar förbi i varandras verkligheter. Tillfälliga bilder som tolkas utifrån vårt eget perspektiv, i stunden.

Den som gråter kan vara glad, den som är glad kan gråta. Vad som är tillfälligt kan variera, bilden är föränderlig, ibland hastig, ibland långsamt övergående. Så är det att vara människa.

Alla är vi ögonblicksbilder av människor i andras ögon. Vilka människor vi är vet ingen, vi är bara tolkningar som var och en gör i sin egen inre värld.

 

 

 

 

“Do you mind if we smile?”
Akvareller

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Sagan om verkligheten

Det var en gång, för mycket- så tyckte vi, när vår andra luftvärmepump av bästa tänkbara kvalitet med sex års garanti gick sönder.

Vi har två, likadana. Förra året gick den ena sönder, strax före jul. Det var kallt. I drygt fyra månader faktiskt. Det var ju så svårt att få tag på kyltekniker, men så snart vi tilldelats en skulle denna anlända. Många var sjuka, reservdelar var slut.  Anledningar var många och trots detta stora manfall, svarade olika handläggare varje gång.  Oavsett svar, värmde dessa dåligt när kylan trängde in. Än en gång stod vår dyra kvalitetsvara med sex års utlovad garanti vecka efter vecka, månad efter månad obrukbar och detta var varken första eller sista gången.

Efter några månader och en anmälan till ARN (Allmänna ReklamationsNämnden) ordnade så den plötsligt tillfrisknade personalstyrkan på ett mirakulöst sätt omgående en frisk och enligt anvarigt företag en mycket svårfångad kyltekniker inom något dygn,  som på plats konstaterade tveklöst och snabbt utan att ens klia sig i huvudet,  att pumpen var sönder.

Pumpen som dessutom var felinstallerad från första början, tidigare lagad, delvis utbytt samt därefter åtgärdat på ett felaktigt sätt som nu slutligen orsakat dess definitiva död skulle nu efter ytterligare överläggningar mellan ARN och ansvarigt företag efter tre år slutligen bytas ut.  Vi var innerligt tacksamma för detta,  förstås. Och så skönt det skulle bli att äntligen kunna plocka undan den icke så energisparande byggfläkten som agerat ställföreträdande uppvärmningsaggretat i min ateljé i flera månader under kallaste årstiden. Ytterligare en månads väntan låg nu framför oss, en månad vi med förväntansfull spänning fortsatte att tillbringa i yllekoftor och underställ medan ansvarigt företag fortsatte att trampa på i sina ullstrumpor, delvis på vår bekostnad. För ensamma om detta problem förstod vi att vi inte var. Inget som värmde nämnvärt heller, eller gjorde gott i själen, måste jag erkänna.

I år gick den andra högt påkostade kvalitetspumpen sönder, redan i mitten av oktober. På detta sätt har nu två nya  jultraditioner smugit sig på i vårt hem.  Att förvalta sin frustration på ett sätt som inte stör julfriden alltför mycket och att klä sig varmare inomhus än utomhus.

Advent betyder ju väntan och detta år i dubbel bemärkelse. Efter lite olika besked med flera olika handläggare, ja samma procedur som föregående år, samma “tillfälliga” till synes icke åtgärdade problem med rutiner, service o s v, dök så efter två och en halv månads väntan en kyltekniker verkligen upp  för att om möjligt ännu snabbare än förra gången konstatera att pumpen var – vilket vi ju självklart än en gång både märkt och förstått- sönder.  Denna gång kliade sig dock av ansvarigt företag anlitad kyltekniker ordentligt i huvudet när vi berättade att företaget i fråga  flera veckor tidigare meddelat, d v s påstått, att man, d v s den först nu anlände kyltekniker, väntade på en reservdel till vår pump, som denne vid uttalandet alltså ej ens varit i närheten av, vilket vi själva förstås tyckte kändes märkligt synskt gjort av handläggaren. Ytterligare några veckor har nu gått i väntan på besked, reservdel , ny pump eller livstecken från kyltekniker? ansvarigt företag? Vad vet vi? Frågan är vad någon vet, eller vem.

Det enda vi vet med säkerhet, är att (enligt dem själva) “Nordens sedan länge ledande leverantör av värmepumpar”  just nu “håller tummarna” för att vår nu sedan snart  tre månader trasiga värmepump kommer att åtgärdas inom kort. Detta var vad de själva skrev till oss vid vår senaste kontakt. Vilken skön inställning; hålla tummarna. Vilken lysande affärsidé. Kanske något för mig att ta efter, när min seninflammation i tummarna lagt sig. Jag lovar att då ska jag både rulla tummarna och hålla dem, bara just för att jag kan.

Det finns ju inga garantier, men vi gör väl alla så gott vi kan. Hoppas jag.

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Svart är ingen färg.

En torsdagförmiddag i oktober, går jag ut i det underbara höstvädret. Solen skiner, luften är frisk och krispig, löven har delvis fallit till marken och bildar ett vackert gulrött täcke på gårdsplanen och fåglarna kvittrar sin vackraste höstmelodi. Det är vindstilla. Ett ögonblick av lycka…drar förbi…då jag plötsligt möts av ljudet från bomber och kulsprutor från skjutfältet några km härifrån. Jag slungas åter tillbaka till verkligheten, trots att jag redan befann mig i den. Men den verklighet jag först beskrev är behaglig, färgstark och mer önskvärd.

Sätter mig i bilen, tankarna far fram i takt med att jag själv förflyttar mig i det vackra åkerlandskapet, med havet lysande blått i sydväst mot den klarblå himlen. Svänger in mot lilla matbutiken, rakt över ett par vassa, höga kanter som uppstått i asfalten då kablar grävts ner i trottoaren de senaste veckorna. Det gäller att vara uppmärksam, att ta det lite lugnt. Jag stannar bilen, lyfter blicken och möts av en löpsedel: “Du kan ha fettlever utan att veta det”. Ja, tänk, så många möjligheter livet bjuder på. Tack för påminnelsen. Blir plötsligt tacksam över mitt sjunde sinne, sinnet för svart humor. En livsviktig egenskap i den tid vi lever i.

Jag tänker på det faktum att svart inte är någon färg, svart är teoretiskt avsaknaden av alla andra färger, vitt är summan av dem. Ja, så är det. Dessutom har vi alla olika färgseenden och uppfattar samma färg på olika sätt beroende på vilken annan färg som ligger intill.

När mina inköp är gjorda, sätter jag mig återigen i bilen för att återvända hem till den grå vardagen, medan en gammal slagdänga från1981 spelas på radion. Återigen inser jag att jag halkar över till verkligheten, trots att jag redan befinner mig i den då jag överrumplas av tårar, blir helt uppfylld och överväldigad av känslor, minnen och upplevelser från livet. Efter denna kommer en låt om minnen och gör mig på riktigt påmind om vad livet egentligen handlar om.

Jag inser hur snabbt och lätt livet ändrar färg varje sekund, minut, dag eller månad o s v, precis som naturen. Hösten är verkligen nostalgins och eftertankens årstid och efter en stunds lätt vardagsfilosofiskt funderande kan väl konstateras att ingenting någonsin är svart eller vitt. Livet är en lång räcka, en strid ström av minnen som tillsammans bildar en stark nostalgisk känsla, ju längre man lever. Och det kan vara både vackert, skört och smärtsamt. Varken svart, eller vitt – snarare fyllt av många, många färger.

 

“Vill man bli gammal, får man finna sig i att leva länge” /Ove Sprogoe 1919-2004 ”

Eller som jag själv skulle vilja uttrycka det:
“Om man finner sig i att bli gammal, får man veta att man lever”/A-G Lindstam

Posted in Uncategorized | 2 Comments

Futurum

Tjugohundratjugo. Paradoxernas år. Året då ordet positiv fick en negativ betydelse. Året då ordet  sakna blev en folkrörelse och i kombination med ordet motstycke blev mycket användbart. Uttrycket  “att ta höjd för” blev trenduttryck för politiker, samtidigt som de flesta av oss blev tvungna att motsägelsefullt och längtansfullt ligga lågt.

Ordet konstig blev inte längre konstigt, utan mer och mer vanligt i de flesta sammanhang. Konstig blev det nya vanliga. Det vanliga blev det nya konstiga.

Fler och fler blev färre, långsiktigt blev kortsiktigt och saker som länge varit inne blev på kort tid hopplöst ute. Och ute blev hopplöst i vissa sammanhang. Att äta ute fick en annan betydelse när vi började äta ute i stället för inne, då det inte längre var inne att äta ute.

Aldrig förr har vi vistats inomhus så mycket samtidigt som vi ägnat oss åt utomhusaktiviteter, i många fall med folk vi normalt inte umgåtts med eftersom vi tvingats hålla avstånd till de vi annars står som närmast.

Tjugohundratjugo bjöd in till inställda utställningar, avbokade tillställningar, framskjutna föreställningar, ändrade omställningar, inaktuella nyanställningar, avblåsta trumpetföreställningar, omvärderade livsinställningar och förmodligen en hel del fosterställningar.

Människor över hela världen stod upp för varandra och sa emot varandra, man samarbetade och  motarbetade varandra, hjälptes åt, hindrade varandra , följde regler och restriktioner, lydde, protesterade, demonstrerade, samlades, splittrades, berättade vad de tyckte, vad de inte tyckte, vad andra tyckte, tog hand om varandra, separerades, höll ut, höll käft, höll på eller höll på nån helt annan, kände tillit, rädsla och frustration, delade åsikter, sågade åsikter, uttryckte sig, sa ifrån och höll med.

Många människor blev plötsligt tvärsäkra på och medvetna om vad som var ont och vad som var gott och alla visste mycket bättre än varandra. Men ingen fick varken fick rätt eller fel och ingen vann.

Tjugohundratjugo, ett år av saknad som kanske ingen kommer att sakna.

Ett år då vi lärt oss att flexibelt flänga med i de skarpaste svängarna eller att stelbent stå kvar och klaga på att någon annan ska räta ut kurvorna. Året då vi alla fick erfara att allt verkar kunna hända, snabbt. Eller att absolut inget händer och att bli frustrerad över det.

Själv väljer, hoppas och tror jag att om allt kan hända, kan även de allra bästa och underbara saker inträffa, var som helst och när som helst. Kanske nu. I alla fall inte då, det kan vi kanske enas om.

Framtiden är det nya nuet, carpe den!

/Anna-Greta

 

Akvarell: Sten i havet.

 

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Som vanligt

Häromnatten funderade jag på om det kanske vore lättare att göra en omvänd s k “Bucket list” än en vanlig. En lista på saker jag inte vill uppleva innan jag dör. Sen funderade jag på vad det skulle vara för mening med det. Det är just nu varken lätt att planera vad man vill och kan göra, eller tvärtom. Men jag har kommit på mig själv med att jag med lätthet kan hitta saker som jag inte vill göra, som jag inte vill se, som jag inte vill uppleva. Känner mig mer nöjd och intresserad av små, små saker, inte prylar och grejer, utan små händelser och upplevelser i vardagen. Det är dessa små saker som tillsammans blir livets stora och mest värdefulla minnen. Vanliga saker. Vad vanliga saker är vet man först när de blivit ovanliga.

Nu kanske någon som läser detta tänker att det var värst så negativ och deprimerad hon låter, medan någon tycker ingenting och helt ointresserad slutar läsa. Kanske på grund av att jag låter så fruktansvärt positiv och lätt i sinnet, hur jag nu kan vara det när allt är så fruktansvärt. För djupt tycker någon, men fy så tramsigt och ytligt tycker någon annan.

Kanske ler någon lite hånfullt, avundsjukt, kärleksfullt, skrattar och får kramp i magen medan någon blir frustrerad, provocerad, ledsen eller glad. Eller förundras över hur jag ens kan komma på tanken att någon ens skulle bry sig.

Lite lagom positiv, lite lagom negativ är kanske det mest optimala för att inte göra någon upprörd, förbannad, helt oberörd eller kanske helt likgiltig. Vad vet jag.

Hur mycket lagom är råder nog inga tvivel om att ingen är överens om. Det är ju bra att vi eventuellt kan enas om något förstås.

För vi behöver varandra mer än någonsin just nu. Vi bör hålla ihop och därför hålla avstånd, inte ta varandra i hand, men ta hand om varandra. Men vill man vara omtänksam så får man tänka om. Vi kan hålla ut, hålla andan, hålla käft eller hålla låda, det spelar inte så stor roll bara vi agerar, bara vi gör något. Med eller utan munskydd. Ingen kan göra allt, men alla kan ju göra något. Vad väljer man själv. En del väljer att vara passiva, vissa väldigt aktiva. Hur mycket åt något håll vet man kanske bäst själv, eller kanske andra vet det bättre än en själv. Vad vet jag.

“Vad liknar detta, det här liknar ju ingenting”, som min pappa skulle ha sagt.  Nä, ingenting är sig likt, tycker jag. Om jag får lov att tycka något. Vem jag skulle få tillåtelse av vet jag inte. Kanske överdriver jag, kanske inte. Vad vet jag.

På min pappas begravning för snart 28 år sedan lästes nedanstående citat upp i kyrkan. Även dessa visdomsord har numera fått en helt annan innebörd för mig.

“I natt smidde jag tusen planer, i morse gjorde jag som vanligt”.

Kanske hade jag det, om det gått. Vem vet.

Med vanlig hälsning/Anna-Greta

 

Akvarell: “En vanlig bukett”

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Fina jag

Det finns så mycket som är fint i vår värld. Fina du, fina jag, fina vi och alla fina styrkekramar förstås, men det som är fint på riktigt kan vara sånt man minst anar.

Det är t e x fint att det finns så mycket att vara tacksam för. En massa saker runt omkring oss som ger oss glädje på många olika sätt. En del saker ser man tydligt med ögat, vissa känns direkt och andra saker gläds man åt långt senare, då man först förstår hur betydelsefulla de är.

Något som gör mig glad, gladare för varje år som går, är att finnas i någons tankar. Speciellt om man får veta det. Och i synnerhet om facebook inte talat om att man fyller år eller gjort något annat som berättigar till en stunds bekräftelse. Livet består ju av minnen och att få vara en del av någons minnen är bland det finaste jag vet, speciellt om de är fina.

Utan våra minnen vore våra liv innehållslösa och svåra att blicka tillbaka på och att ha kontakt med människor från ens förflutna är ju en förutsättning för våra gemensamma minnen. Ensamma minnen blir ju inget annat än just ensamma minnen, som med tiden föder ännu större känsla av ensamhet och utanförskap.

Det är ledsamt med den pågående pandemin, som splittrar oss människor fysiskt, skapar avstånd och sätter upp hinder. Men sätten att nå varandra är ju många fler idag än någonsin förr. Läste någonstans att det under 2020 blivit mycket vanligare att ringa till varandra, prata en stund om ingenting. Ställa frågor som “hur är det, hur har du det, hur mår du?” och ringa eller skriva till någon enbart för att kolla läget. Det är så fint tycker jag. Att lyfta blicken och inse hur mycket det minsta lilla livstecken kan betyda för en annan människa, att förstå att alla andra kanske inte har varandra, även om det tycks vara så. Även de allra starkaste och äldsta vänskapsband behöver underhållas, i båda ändar, för att inte försvagas.

Ju äldre man blir, desto mindre blir förutsättningarna för fler gemensamma gamla minnen. Men att skapa nya, fina minnen kan alla göra.

Jag har skrivit det förut, men jag tar det igen:

Tiden är den enda resurs som inte kan förnyas.

/Anna-Greta

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Återvinna och åter vinna tid

Jag minns hur irriterad jag var på min mamma för att hon sparade de guldfärgade smörpappersarken, ni vet pappret som själva smöret är inpaketerat i. Ett par sådana låg alltid omsorgsfullt hopvikta i kylskåpet under min uppväxt.

Nu gör jag likadant. Nu vet jag varför. Så smart, så tidsbesparande och så praktiskt. Och idag skulle vi kunna säga: så trendigt, idérikt och miljövänligt. Tack mamma, du var långt före din tid. Och förlåt igen. Jag visste ju inte bättre.

Men det visste du, för du växte upp i en tid utan överflöd. Enligt mitt sätt att se det, gynnar inte överflöd kreativitet. Tänk vilken idérikedom som föddes under de svåra krigsåren. De som levde under denna tidsperiod fick mycket gratis utbildning enbart genom att leva, eller överleva. Men det stod dessvärre aldrig i deras CV.

För ett tag sedan när jag grävde upp potatis i mitt potatisland, satte jag spaden rakt igenom en potatis så den klövs. Inte spaden, men potatisen. Då minns jag vad min mamma brukade säga: “Ta en grep”. Så då gjorde jag det och genast gick det lättare att få upp min potatis hel och fin, utan att flytta onödigt mycket jord. Även ryggen blev gladare. Tack mamma. Nu förstår jag. Enkelhet och erfarenhet i fin förening, numera kallat ergonomi.

En gång klagade jag över en Cyklamen, som blommat så fint och plötsligt bara fallit ihop och halvdött, hur jag än vattnade och skötte den. “Sätt ut den under en buske”, sa mamma. Jag gjorde så. Några månader  senare hade jag helt glömt bort den och fick då plötsligt se något som blommade kraftigt under en buske. Det var min halvdöda Cyklamen, som fått vara ifred och som nu hade växt sig kraftig och var full med knoppar och blommor. Tack mamma, nu förstår jag även hur detta hänger ihop, utan trädgårdsingenjörsutbildning.

Jag funderar ibland över hur korkade vi människor är, som anstränger oss till vårt yttersta, ofta helt i onödan. Vår mesta tid lägger vi på jakten på pengar som vi använder till fullständigt onödiga saker, som vi många gånger behöver för att kunna använda någon ännu mer onödig pryl som stöd åt ytterligare saker som vi förmodligen inte egentligen har behov av.

Kanske hade ett smörpapper funkat lika bra. Eller en grep. Kanske skulle vi bara låtit bli, helt och hållet. Gjort något annat. Kanske skulle vi där hittat vår tid som vi oftast anser att vi inte har.

Naturen skapar ständigt nya saker, helt utan pengar. Det gror, växer, vissnar och dör. Om och om igen. Mitt framför våra ögon händer helt häpnadsväckande saker, väldigt, väldigt långsamt. Så långsamt att vi oftast inte hinner uppfatta att det hänt, eftersom vi själva har så bråttom med annat. Vi har inte tid.

Ett rikt liv behöver varken ta tid eller kosta särskilt mycket.  Less is more, som det heter på utrikiska. Detta visste människan långt innan ordet återbruk och återvinning uppfanns, men med tiden har denna kunskap drunknat av bara farten i vårt stora prylhav.

Tiden är den enda resurs som inte kan förnyas. Stanna upp en stund och tänk på det, nästa gång du skrapar ur din sista smörklick från det guldfärgade pappret. Vik ihop det, lägg det i kylen och plocka fram det en gång när du ska smörja en form. Ett färdigsmort papper helt utan kostnad och ansträngning. Du återvinner och du vinner åter lite tid att fortsätta fundera på om det finns fler saker att återvinna för att åter vinna lite tid…..

/Anna-Greta
(Bilden är återvunnen, för att vinna tid. Har använts i ett tidigare blogginlägg, kallat “Att vinna tid”.)

Posted in Uncategorized | Leave a comment

The hen is on fire

Det fanns en tid då min vilja att uttrycka mig i text var stor. Jag vet egentligen inte när det hände, men viljan har sakta tynat bort, jag känner inte att jag brinner för det längre. Successivt verkar glöden ha falnat, det känns som att bara askan är kvar. Att kliva ur denna aska skulle kunna innebära att kliva direkt in i elden. På vilket sätt jag menar kan tolkas hur det vill. Det är just det som är problemet.

Så många uttryck har förändrats. Ord och uttryck som tidigare inte hade någon betydande roll verkar idag laddade med värderingar, känslor och associationer som kan få den allra minsta lilla fjäder till att snabbt bli en höna.

Ordet brinna får mig själv t e x just för tillfället direkt att tänka på de fruktansvärda bränderna i Australien och gör mig jätteledsen. Vad höna heter på engelska tar jag för givet att ni vet och jag har absolut ingen lust att skriva mer än så.

Det som sägs och skrivs tolkas av mottagaren, beroende på dennes bakgrund/etnicitet/värdering/kultur/politiska åsikt/humör/dagsform mm. Så har det förstås alltid varit, men den stora skillnaden är att det mesta, de flesta ämnen numera diskuteras offentligt och har tenderat att bli en enda stor smaklös pyttipanna. Känslor och åsikter om allt och alla publiceras och diskuteras, ibland lösryckta ur sitt sammanhang, på fler och fler ställen och av fler människor än någonsin tidigare. Slutsatser utan att se helheter dras, fördomar och känslor frodas. Frågan är om var och en egentligen numera vet vad den tycker, eller om de åsikter och värderingar som framförs högst och tydligast blir de allmänt gällande.

Humor och konst var tidigare enligt min personliga uppfattning och tro en ventil, en relativt trygg och glädjefylld frizon för yttrandefrihet. Men inte längre här kan jag känna att kreativiteten spritter i mig.

Humor har egentligen för mig aldrig varit något att skämta om.
Samtidigt är det en svår konst att skämta.
I vår tid lika svårt som att diskutera politik och religion.

Utan att lägga vare sig politisk eller religiös värdering i mitt tyckande vågar jag utan att skämta, precis som poeten Edith Södergran i alla fall påstå att “Ljus är himlen för mig.”

/Anna-Greta

“Vi lever alla under samma himmel,
men vi har inte alla samma horisont”

/Konrad Adenaurer

 

Obs: Kon på bilden har ingenting med texten att göra.

Posted in Uncategorized | Leave a comment