Så vitt jag vet

Idag snöar det. Kraftigt. Igår snöade det mycket och i morgon ska det snöa ännu mer. Om jag fått bestämma hade det inte snöat över huvud taget, i varje fall inte här, i sydöstra Skåne. Jag vet att det är många som älskar snö, men personligen har jag ingen som helst nytta av den. Snöskottning är för mig ett sisyfosarbete och kan vara en av de mest meningslösa sysslor som finns. Fast inte alltid. Det handlar om timing och perspektiv.

Läste någonstans att någon inte tyckte det lönar sig att skotta gång – och cykelvägar förrän det snöat färdigt. Lönar sig för vem då? För den som skottar eller den som cyklar eller går? Där ser man, tänker jag, hur olika vi människor tänker och tycker. Perspektivet är som alltid av stor betydelse, för själva timingen.

När det gäller det rent estetiska kan jag hålla med om att nyfallen snö är väldigt fint att titta på, även själva fallet är vackert att se.  Jag föredrar nog ändå en mer färgrik omgivning, även om vitt rent teoretiskt sett är summan av alla färger. Men det är ju lite svårt att se. Precis som nyttan med att skotta snö innan den fallit färdigt, för den som skottar. Cyklisten, personalen på akuten, cykelreparatören, bussresenären som missade sin buss eller patienten med fraktur däremot, ser nog desto klarare i detta fall, speciellt efter ett ordentligt fall i pågående snöfall. Inget av fallen var nog särskilt vackert att se i deras ögon.

Nyfallen snö är enligt mig som en gräddtårta –  vacker att titta på, men inte så länge, om allt går som det ska. Inget ont om gräddtårtor och bakverk, de vill jag helst inte vara utan. Men det finns det säkert de som vill.

Tycka vad man vill, men vad vet vi egentligen?  Vi vet att vitt är en blandning av alla färger, svart är dess motsats – en total avsaknad av samtliga färger. Dessutom har vi alla olika färgseenden och uppfattar samma färg på olika sätt beroende på vilken annan färg som ligger intill.

Precis som naturen ändrar tillvaron färg, beroende på situationen.  Egentligen är nog ingenting svart eller vitt. Snarare fyllt av en mängd olika kulörer, beroende på vem man frågar och vad det handlar om. Och när.

Men just idag är det mestadels vitt, så vitt jag kan se i alla fall. Och jag inser att både snöfall och snöskottning kan vara  både meningslöst och nyttigt, precis som att äta gräddtårta, beroende på situationen.

Färgfotot från Österlen, 30 nov 2023:

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *